Kauwtabak en snus

Geplaatst op 16-12-2021

Kauwtabak is tabak die je in je mond stopt om op te kauwen of te pruimen. Daarom heet het ook wel pruimtabak.

Dat is direct al een verschil met snus, want daar kauw je niet op, maar plak je onder je bovenlip. Bij snus haal je het na een tijdje weer uit je mond en pruimtabak spuug je uit. 

Verschil in opbouw van kauwtabak en snus

Beide vormen bestaan uit rookloze tabak, waarbij er wel een verschil is in bestanddelen. Bij snus is er bijvoorbeeld sprake van de toevoeging van zout en natriumcarbonaat dat is bij kauwtabak niet het geval. 

Geur- en smaakstoffen

Geur- en smaakstoffen zijn zowel toe te voegen aan pruimtabak als aan snus. Zo is kauwtabak met smaakjes als honing en drop verkrijgbaar net als met een krentensmaak. Snus is eveneens in uiteenlopende smaakjes te koop, waarbij er aroma’s zijn toegevoegd, zoals mint, appel en bessen.

Gebruik kauwtabak en snus

Kauwtabak gebruik je door een plukje van de tabak te nemen en deze in je mond te stoppen om op te kauwen. Het kauwen noemt men pruimen, omdat het plukje tabak pruim heet. De kauwtabak is na gebruik uit te spugen en daarvoor is een kwispedoor te gebruiken. Dat is een bakje dat daar speciaal voor is gemaakt. Snus gebruik je door een nicotinezakje onder je bovenlip te stoppen en daar kauw je dus niet op.